باوی سلام

اولین مجله فرهنگی ،اجتماعی شهرستان باوی

باوی سلام

اولین مجله فرهنگی ،اجتماعی شهرستان باوی

در مورد اخوان المسلمین بیش تر بدانید

اخوان المسلمین، سازمانی اسلامی-سیاسی است که در اوایل قرن بیستم در مصر تشکیل شد و در سرزمین­های اسلامی طرفدارانی پیدا کرد. اخوان المسلمین (برادران مسلمان) را شیخ حسن البناء در سال ۱۹۲۹ درشهر اسماعیلیه مصر بنا نهاد. 

 

 حسن البناء پس از فراغت از تحصیل علوم دینی در مدارس شهر اسماعیلیه مشغول شد. او در سفر به شهرهای مصر، مداخله توهین آمیز ماموران انگلیسی را درامور داخلی کشورش مشاهده می کرد. انگلیسیها  درآن دوره بسیاری از کشورهای اسلامی را زیر نفوذ استعمارگرایانه خود داشتند. فقر، اختلافات طبقاتی و دور شدن جامعه از اسلام، حسن البناء را به مبارزه بر ضد استعمار گران و دعوت مردم به اجرای احکام اسلامی واداشت. او پس از تشکیل این جمعیت، رهبری آن را به دست گرفت و شبکه هایی از این جمعیت را در شهرهای مصر دایر کرد. دراندک زمانی، شمار اعضای این سازمان به نیم میلیون نفر رسید. او در این راه با تاسیس مراکزی برای تربیت زنان، زمینه ورود نیمی از مردم مصر را که اغلب به دور از مسائل اجتماعی و سیاسی زندگی می کردند، به صحنه مبارزه فراهم کرد.

سن البناء در سال ۱۹۳۳ تشکیلات اخوان المسلمین را به قاهره منتقل کرد. در دوره جدید فعالیت، روزنامه الاخوان المسلمین

 ارگان رسمی این جمعیت منتشر شد و البناء در آن، مقالات انتقادی می نوشت و مردم را به بازگشت به اصول اسلامی و عمل به دستورهای قرآن و اتحاد کشورهای اسلامی فرا می خواند. با اشغال فلسطین در سال ۱۹۴۸/۱۳۲۷ مبارزه علیه اشغالگران و استعمار انگلیس، این سازمان به نیرومند ترین سازمان دینی و سیاسی منطقه تبدیل شد و اعضای آن درکنار مبارزان فلسطینی و سربازان کشورهای عربی برضد صهیونیستها به نبرد پرداختند. پس از شکست اعراب در جنگ ۱۹۴۸ با اسرائیل، نیروهای اخوان المسلمین به مصر بازگشتند. این گروه نظامی که خطری جدی برای دولت مصر محسوب می شد، به دستور نقراشی پاشا نخست وزیر مصر منحل شد. آنان نیز او را به قتل رساندند. این رخداد سبب شورشهایی در مصر شد و شمار زیادی از فعالان سیاسی بویژه از اخوان المسلمین ترور شدند.

حسن البناء نیز در ۱۹۴۹ در پاسخ به قتل نخست وزیر، به دست ماموران دولتی کشته شد. از آن پس این سازمان به فعالیتهای زیر زمینی روی آورد. چند سال بعد اعضای اخوان المسلمین با همکاری افسران ناراضی ارتش مصر، در کودتای ۱۹۵۲ برضد ملک فاروق نقش موثری ایفا کردند. اما در ادامه از آنجا که نظریات شان را افسران حاکم اعمال نمی کردند، در پی توطئه قتل جمال عبد الناصر-رئیس جمهورمصر- برآمدند که با کشف آن در ۱۹۵۴ این سازمان منحل شد و رهبرانش بازداشت و جمعی ازانان به اعدام محکوم شدند. از ان پس اخوان المسلمین به فعالیت دردیگر کشورهای عربی از جمله سوریه، لبنان، اردن و عربستان روی آورد. با مرگ ناصر در ۱۹۷۰ و روی کارآمدن محمد انورالسادات، این سازمان اجازه فعالیت دوباره یافت به شرط آنکه فقط درمصر فعالیت کند. گسترش تفکر اخوان المسلمین در سایر کشورهای اسلامی موجب تحریک هرچه بیشتر مسلمانان مبارز در سرزمینهای اسلامی شد به گونه ای که”جماعت اسلامی” در پاکستان به دست دشت ابوالاعلی مودودی، جمعیت فدائیان اسلام به همت سید مجتبی نواب صفوی در ایران؛ حزب الدعوة الاسلامیه در عراق به دست آیت الله سید محمد باقر صدر و…تاسیس شد و هریک در کشورهای خود رخدادهای سیاسی بزرگی به وجود آوردند. ترور محمدانور السادات رئیس جمهوری مصر در سال ۱۹۸۱ /۱۳۶۰ از مهمترین اقدامات اخوان المسلمین در سالهای اخیر به شمار می رود. شیخ احمد حسن باقوری، صالح العشماوی، حسن الهضیبی و عمر تلمسانی از جمله رهبران اخوان المسلمین پس از حسن البناء به شمار می روند سید قطب، مفسر قرآن و نویسنده مصری نیز از اعضای این سازمان بود. اخوان المسلمین که روزی یکی از موثرترین و بحث انگیزترین سازمانهای اسلامی در منطقه خاورمیانه به شما می رفت، هم اکنون با فعالیتی محدودتر از گذشته ادامه حیات می دهد.

 

دایرةالمعارف انقلاب اسلامی- ویژه نوجوانان و جوانان- جلد اول – سوره مهر ص ۴۷-۴۸

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد