به گفته مصطفی کشکولی مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در آخرین روزهای قبل از اجرای گام دوم قانون هدفمندکردن یارانهها اگرچه در برخی از روزها مصرف بنزین به 97 میلیون لیتر در روز رسیده بود، اما با آغاز اجرای گام دوم این قانون که در پنج شنبه هفته گذشته صورت گرفت، مصرف بنزین به یک باره کاهش یافت.
به گزارش فارس در یک هفته نخست پس از اجرای گام دوم قانون هدفمندکردن یارانه ها مصرف بنزین به شدت کاهش یافت به طوری که براساس آمار شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی کشور، مصرف بنزین در روز یکشنبه هفته گذشته ٥٣ میلیون و ٧٠٠ هزار لیتر بنزین و در روز دوشنبه به ٥٥ میلیون و ٨٠٠ هزار لیتر و در روز سه شنبه نیز به ٥٧ میلیون و ١٠٠ هزار لیتر رسیده است و اگرچه هنوز امار مصرف روزهای چهارشنبه و پنجشنبه منتشر نشده اما پیش بینی ها حاکی از کاهش مصرف این فراورده نفتی است.
لازم به توضیح است که هم اکنون در کشور بدون احتساب به بنزین وارداتی، روزانه 61 میلیون لیتر بنزین تولید می شود که این آمار نشان می دهد در شرایط فعلی تولید بنزین از میزان مصرف پیشی گرفته است.
رئیس اتحادیه جایگاهداران بنزین اخیرا طی خبری با اشاره به علت کاهش شدید مصرف بنزین اعلام کرده، علل مختلفی در کاهش مصرف بنزین موثر بوده که یکی از این عوامل ذخیره سازی بنزین توسط مصرف کنندگان است در باک خودرو ویا در منازلشان است.
وی ادامه می دهد: برای آنکه بتوان رفتار مردم را پس از افزایش قیمت بنزین سنجید، باید حداقل یک ماه از اجرای گام دوم قانون هدفمندکردن یارانه ها بگذرد.
در عین حال مصطفی کشکولی مدیرعامل شرکت ملی پخش پیش از این در گفت وگو با خبرنگار فارس خاطرنشان کرده بود: براساس پیشبینی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی مصرف بنزین در سال جاری به متوسط روزانه 70 میلیون لیتر می رسد.
این گزارش اضافه می کند، پس از اجرای گام دوم قانون هدفمند کردن یارانه ها قیمت هر لیتر بنزین سهمیه ای از 400 تومان به 700 تومان و قیمت هر لیتر بنزین آزاد از 700 تومان به 1000 تومان افزایش یافت.
همچنین براساس گفته های مسئولان وزارت نفت سهمیه بنزین 400 تومانی موجود در کارتهای سوخت نمی سوزد و مصرف کنندگان می توانند با خیال راحت اقدام به مصرف بنزین 400 تومانی باقیمانده از اجرای گام اول هدفمندکردن یارانه ها کنند.
مردم اقبالی چندانی به خرید بنزین 1000 تومانی نشان ندادند
در چهار روز نخست اجرای گام نهایی فاز دوم هدفمندی یارانهها، بخش عمده خرید بنزین مردم با قیمت 400 تومانی بوده و خرید این فرآورده با نرخ آزاد 1000 تومانی چندان با اقبال عمومی خودروسواران روبرو نشده است.
به گزارش مهر، آمارهای رسمی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران حاکی از آن است که از روز جمعه پنجم اردیبهشت ماه سال جاری تاکنون متوسط مصرف بنزین کشور در محدوده 53 تا 55 میلیون لیتر در روز ثبت شده است.
سال گذشته متوسط مصرف بنزین کشور با ثبت رشدی حدود 8 درصدی به بیش از 70 میلیون لیتر در روز رسید و پیش بینی می شد مصرف این فرآورده پر طرفدار نفتی در سال جاری به 75 تا 80 میلیون لیتر در روز افزایش یابد.
علاوه بر این، تا پیش از گرانی قیمت این محصول میان تقطیری پالایشگاههای نفت، در چند مرحله متوسط مصرف بنزین کشور حتی با ثبت رکوردهای جدید سه رقمی شده و از مرز 100 میلیون لیتر در روز عبور کرده بود.
دلایل کاهش فروش بنزین 1000 تومانی
ناصر رئیسیفرد در گفتگو با مهر درباره آخرین وضعیت فروش بنزین با سه نرخ 400، 700 و 1000 تومانی در جایگاههای سوخت پس از اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها، گفت: در حال حاضر 50 تا 60 درصد فروش بنزین در جایگاه ها با قیمت 400 تومانی انجام می شود.
رئیس کانون کارفرمایی جایگاهداران سوخت سراسر کشور با اعلام اینکه در شرایط فعلی بیش از دو میلایرد لیتر بنزین با قیمت 400 تومانی در کارت های سوخت ذخیره سازی شده است، تصریح کرد: علاوه بر این با اعلام رسمی دولت، این ذخیره بنزین تا اطلاع ثانوی محفوظ مانده و نمیسوزد.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه هم اکنون 50 تا 60 درصد فروش بنزین جایگاهها با قیمت 400 تومانی انجام میشود، اظهار داشت: علاوه بر این با توجه به اینکه پیش از اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها اکثر مردم باک خودروی خود را پر کرده اند، هم اکنون مصرف بنزین 700 تومانی کارتها قابل توجه نیست.
وی با بیان اینکه خرید بنزین 1000 تومانی هم در جایگاه های کشور بسیار پائین است، تبیین کرد: تنها در برخی از پمپ بنزین های شمال شهر تهران که تعداد خودروهای لوکس بالا بوده میزان فروش بنزین آزاد افزایش یافته است.
رئیسی فرد با یادآوری اینکه مردم پس از اتمام ذخیره بنزین 400 و 700 تومانی می توانند بنزین آزاد را از طریق کارت خود خریداری کنند، خاطرنشان کرد: در مجموع هم اکنون تنها 20 درصد فروش بنزین کشور با قیمت آزاد انجام می شود.
کاهش 40درصدی مصرف بنزین در یک هفته/ عوامل کاهشدهنده چه بودند؟
رییس اتحادیه جایگاهداران سوخت کشور از کاهش 40 درصدی مصرف بنزین در اولین هفته افزایش قیمت حاملهای انرژی خبر داد.
بیژن حاج محمدرضا در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به افزایش نرخ حاملهای انرژی از جمعه هفته گذشته اظهار کرد: میزان مصرف بنزین در اولین هفته افزایش قیمتها حداقل 40 درصد کاهش یافت و پیشبینی میشود مصرف بنزین تا مدتی رو به کاهش باشد.
وی افزود: از روز جمعه گذشته تاکنون میزان مصرف بنزین از 59 میلیون لیتردر روز به 52 میلیون لیتر در روز سقوط کرد وبه نظر میرسد در روزهای آینده میزان مصرف تا 40 میلیون لیتر در روز کاهش یابد.
به گفته حاجمحمدرضا ،این درحالی است که میزان مصرف بنزین در پنجشنبه گذشته - آخرین روز نرخهای قبلی- به مصرف 97 میلیون لیتر بنزین در روز رسید.
وی افزود: طی هفته اخیر ترافیک مصرفی در جایگاههای سوخت نداشتیم اما تقریبا بعد از ظهر هر روز میزان مصرف اندکی افزایش یافته است.
حاج محمدرضا با بیان اینکه در روز چهارشنبه مراجعات به جایگاههای سوخت روبه کاهش بود، اظهار کرد: در این روزها حتی دو یا سه توقف در جایگاهها هم نداشتیم و مصرفکنندگان به شدت کاهش یافتند.
چه عواملی منجر به کاهش مصرف بنزین شد؟
رییس اتحادیه جایگاهداران سوخت کشور با اشاره به اینکه عوامل متعددی در کاهش مصرف بنزین در هفته اخیر دخیل هستند، تصریح کرد: شاید یکی از عوامل کاهش مصرف در روزهای اخیر، سوختگیری وسائل نقلیه در سه روز آخر هفته گذشته باشد و شاید دیگر عامل این کاهشها ، ذخیرهسازی سوخت در باک ماشینها و منازل مردم باشد.
وی با بیان اینکه در سه روز آخر مانده به اعلام نرخهای جدید مصرف بنزین افزایش یافت، افزود: برخی مصرفکنندگان نسبت به پر کردن باک وسایل نقلیه خود و ذخیره سازی بنزین در منازل خود اقدام کردند.
حاج محمدرضا بر این باور است: ممکن است نقدینگی در دست مردم برای مصرف بنزین کم باشد چرا که هر وسیله نقلیه به جز سوخت مخارج دیگری همچون روغن،لاستیک و ...دارد.
به گفته وی، ممکن است از جمله عوامل کاهش مصرف سوخت و یا وسیله نقلیه شخصی کاهش توان مالی مردم با حجم درآمدهای فعلی باشد .
کمبود نقدینگی بیشترین عامل کاهش مصرف خواهد بود؟
رییس اتحادیه جایگاهداران سوخت کشور معتقد است: امروزه هزینه گردش یک خودرو از هزینهی یک انسان نیز بیشتر شده است.
به گفته وی ممکن است این کاهش مصرف به نبود نقدینگی در دست مردم نیز مربوط باشد و تحول مصرف بنزین نیز وابسته به اوضاع اقتصادی کشور خواهد بود.
رییس اتحادیه جایگاهداران سوخت کشور با اشاره به اینکه طی هفته گذشته هیچ مشکلی برای جایگاههای سوخت کشور ایجاد نشده است ، اظهار کرد: در هیچ مقطعی به جز این بار آمادگی برای عرضه سوخت وجود نداشت.
وی افزود: در حال حاضر جایگاههای سوخت کشور آمادگی کامل برای عرضه بنزین به کلیهی دارندگان وسائل نقلیه را دارند و شاید تنها چند جایگاه سوخت تعطیل و یا در دست تعمیر باشند.
حاج محمدرضا تاکید کرد: تعطیلی برخی از جایگاههای سوخت هیچ ربطی به توزیع فرآوردههای نفتی در روزهای اخیر ندارد، چرا که برخی جایگاههای سوخت که در حال حاضر تعطیل شدهاند به دلیل مسائل مالی و از سوی شرکت ملی نفت تعطیل شدهاند.
رییس اتحادیه جایگاهداران سوخت کشور گفت: در حال حاضر کلیه جایگاههای سوخت کشور آمادگی عرضه بنزین به کلیه 17 میلیون وسائل نقلیه موجود در کشور را دارد.
به گزارش ایسنا، در حال حاضر بنزین سهمیهای یارانهای با نرخ 700 تومان و بنزین آزاد با نرخ 1000 تومان عرضه میشود.